? ??????????????No War? ????? ?? ???Rating: 4.5 (2 Ratings)??2 Grabs Today. 1029 Total Grabs. ??????Previe
w?? | ??Get the Code?? ?? ?????????????????????????My Passion? ????? ?? ???Rating: 4.3 (3 Ratings)??0 Grabs Today. 940 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ?????Black a BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

05 February 2012

The Grand Finale



28hb Januari 2012...

detik yg paling bersejarah dlm hidup ku...
saat yang ditunggu2 akhirnya tiba jua...
Perbarisan Istiadat Pentauliahan DiRaja dan Pengurniaan Watikah DiRaja..
saat di mana seramai 302 pegawai kadet telah ditauliahkan dan diperkenan sendiri oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong...
ya, aku tergolong dalam golongan seramai 302 org tersebut...

aku tak tahu nak ckp or taip ape...
sb macam2 perasaan yg aku rasa skrg ini...
sedih+gembira+pilu+kosong...
walau macam mana sekali pon spt yg dikatakan sebelum ini..
post ini adalah post yg terakhir dan post ini adalah penutup bagi blog Dihan Da Great...
sb perjalanan ku sepanjang berada di UPNM telah pon tamat..
4hb Feb yg lepas aku secara officially telah bebas 100% dr Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)...
segala misi, visi dan matlamat 4 tahun stengah yg lepas telah ku capai...
akhirnya aku ditauliahakan di dalam Angkatan Tentera Malaysia pada 28hb Januari 2012 yg lepas...



rasa spt baru 2-3mggu yg lepas aku postkan tntang senior aku yg tauliah tahun lepas...
pejam celik, giliran aku plak yg dh tauliah...
sekejap je aku rasa masa tu bergerak...
dan saat di mana aku cukup benci dan tidak pernah terlintas di fikiran yg suatu hari nanti aku akan memasuki UPNM ni akhirnye aku telah tamat pengajian dan latihan selama lebih 4 tahun setengah...
pilu rasa apabila meninggalkan UPNM yg dahulunya cukup ku benci tetapi kini cukup ku sayangi dan bakal ku rindui suatu hari nanti...
sb segala pahit manis yang ku lalui sepanjang berada di sini akn mnjadi kenangan yg terindah dalm hidup ku..
time will go, but memories will remain...
segala yg ku lalui sepanjang lebih 4thn di sini masih segar dlm ingtan ku...
tidak akn ku lupa segala kenangan tersebut...

26hb Mei 2007 ------>> 28hb Januari 2012

2 tarikh keramat yg tidak akan pernah ku lupa malah itulah tarikh yg paling akn ku ingti..
tarikh dr mula ku jejak kn kaki ke UPNM dan tarikh aku ditauliahkan...

di pagi 28hb Jan yg lepas masih ku ingt betapa gemuruhnya aku semasa perbarisan masuk padang kawad di hadapan lebih dr 1000 org yg hadir pada hari itu...
gemuruh kerana rasa berhati2 kerana takut akan melakukan kesilapan sepanjang perbarisan yg memakan masa labih kurg 1 jam setengah di hadapan ribuan org terutamanya di hadapan Agong sendiri...
sapa yg tak gemuruh dan gementar... mostly semua nya menggeletar tempurung lutut kerana ingin berhati2 dr melakukan kesilapan di dalam perbarisan diRaja tersebut...
tp Alhamdullillah... segalanya berjalan dengan lancar sehingga berakhirnye watikah diRaja di Dewan Tun Templer (DTT)..


(geng2 bekas SMK Jalan 3 yg se-angkatan... idop Bangi!!)


sebelum menerima watikah, ibu bapa sudah berada di dlm DTT sambil berdiri menunggu anak masing2 memasuki dewan tersebut... aku dpt lihat dr riak air muka setiap ibu bapa yg hadir itu menunggu dengan penuh 'excited' tp hanya mampu melihat dr jauh kerana masih tidak boleh berjumpa dengan ank masing2 sehingga majlis watikah tersebut selesai...
selesai sahaja watikah yg disampaikan oleh Agong habis, semua ibu bapa boley berjumpa dan berpelukan dengan anak masing2...
bergenang air mata ku apabila mama membisik kan di telinga " anep nk taw, mase nama anep di panggil naik ke atas pentas tuk menerima watikah dr Agong tu, berair mata papa... papa termenung tgok anep smbil berair air mata dan tak bercakap pon sampai habis majlis tu..."
aku tak sangka, segarang2 bapak aku pon.. even bekas Askar Melayu pon bley berair mata...
so, aku consider tu adalah air mata impian seorg ayh untuk melihat anak nye menjadi spt apa yg dinginkan...




i remember those day when i still young... (konon nk speak english)
mse skolah rendah dlu mse cikgu tnye ble besar nk jd ape, aku mcm xde jwapan len...
nk xnk aku jwb askar...
aku bukn suke askar pon dr dlu tp sb macam dah xde keje len je aku rase mase tu...
tu jela jawapan yg aku bagi masa sekolah dulu..
xsangka, ble dh besar cmni jadi kenyataan la pulak benda yg aku cakapkan masa kecik2 dulu tu..
klau dr kecik aku slalu ckp nk jd saintis msti skrg aku dh jd saintis dh...
dlu aku bercita2 nk jd saintis sb aku suke blaja bab2 sains ni...
tp aku xberani nak sebut saintis sb nnti mesti ade kwn2 yg gelak kn sb saintis ni org gila je yg keje..
hehe...
xpela, dh rezeki aku kt jalan ni nak wat macam mane lagi kan...
terima jela...



hurmmm....
seperti yang dikatakan sebelum ini..
maka dengan ini, berakhirlah episod Bitter Sweet.....
sob3.. =(
sedey la pulak nk tinggalkan blog ni... blog yg hmpir mencecah usia 3 tahun...
klau aku ade anak, dh besar dh anak aku klau umo 3 tahun ni... (xpepasal)
tp xpela, setiap benda tu mesti ada penutup nye kan..
tujuan aku buat blog ni pon sb nak cerita pasal perjalanan aku sepanjang berada di UPNM yg tercinta ni jela pon...
so, cerita aku kat UPNM pon dh tamat, maka automatically blog ini pon akan berakhir sampai di sini jela...
tp aku tak kan padam or terminate blog ni sb aku nak jadikan blog ini satu memory untuk aku apabila aku dh berjaya dan berumah tangga, ade anak cucu.. aku akan jenguk balek blog ini..
aku akan baca setiap post yang pernah aku wat agar aku akan ingat segala kenangan pahit manis aku di UPNM ni...
kenangan yang tidak akan ku lupa sampai bila2...


kepada follower2 dan silent reader blog ini...
mohon ampun jika selama blog ini wujud ada ayat2 yang menyinggung hati n perasaan korg semua...
apa yang tertulis dlm blog ini hanyalah dari luahan hati, rasa dan pendapat serta pandangan dr penulis nye sahaja.. tiada kene mengena antara yang hidup atau pun yang telah pergi...
dan terima kasih kerana sudi membaca walaupon aku pon tak tahu mne korg jmpe blog hampeh ni...
dan doakan la agar aku dapat meneruskan hidup dan kerjaya di dalam Angkatan Tentera Malaysia ini pada masa hadapan...
sekian sahaja.. selamat tinggal blog Dihan Da Great!!!
bye2.. i'm gonna miss this blog and all of you...
muah 99x!!!!

15 comments:

Anonymous said...

tacingnya baca...macam nk nanges..wuwuwu..smoga sukses selalu..^_^

RasTaFaDiHan said...

ai, penulis nye xnanges pon xkn pembaca yg nanges..
huhu..
nway, terima kasih~

Anonymous said...

congrats sir!!!

RasTaFaDiHan said...

huh?
orait..
tenkiu very much!!!

iwanz_simpleboyz said...

btw tahniaahh.. semoga terus suksess dan menjadi pegwai yg bertanggung jwab.. now you a right to hear this, GOOD LUCK SIR!!...

RasTaFaDiHan said...

iwan: very much tenkiu n may u success in ur stdy

Ika John II said...

tahniah tuan !
sy pun harap saya dapat kekal kt upnm nii macam tuan jugak.. :D

RasTaFaDiHan said...

ika : blaja rajin2, jgn asek on9 fb je... huhu..
nway, thnx n may u success on ur stdy at UPNM.. peace =)

siti solihah said...

salam bro..
knp dh xsmbung blog nie..
sy ase klu bro cite psl life dlm ATM lg best rasanye...
sy brminat utk jd pmbce yg setia..hehe

RasTaFaDiHan said...

siti solihah: wsalam..
sy rse cukup lah sekadar itu sje blog ini menceritakan psal khidupan dlm upnm... untuk khidupan dlm Atm bz ckit then ssh nk update blog.. sb tu wt kputusan tok bhenti..
xpe, ade je lg student upnm len yg wt blog.. bley refer pd blog dorg lg. =)

siti solihah said...

oh mcm tu....xpla..
sy doa kn anda brjaya dlm mngejar impian n brkhidmat kpd msyarakat dgn pnuh semngt..=)

RasTaFaDiHan said...

siti solihah: thnx 4 ur doa... i hope u will success in ur life now n after... amiin~

Anonymous said...

jalan2 baca balik entri2 blog ni..

sampai termimpi2 da penulis dia..semoga sihat dan bahagia selalu..take care ^_^

Anonymous said...

sedara...sedara..kite tlh bermimpi tuan hamba lg...auwww..:D

Anonymous said...

^--- haha sampai mimpi2 ni...